Actueel - programma najaar 2018


Datum:
Zondag 21 november 2018
Plaats:
Kasteel Hernen
Tijdstip:
12.00 - 17.00
Spreker:
Desirée Krikhaar
Onderwerp:
Servië - Bouwlust van de Nemanjiden

Programma:
 
12:00
Inloop en koffie
12:30
Bespreking toekomst Stichting
13:15
Lunch
14:00
Inleiding door Desirée Krikhaar. Na afloop napraten met een drankje

Door de gunstige ligging van Servië wordt het land al vele millennia bewoond door de meest uiteenlopende volkeren met al hun religies en culturen. Onze aandacht gaat uit naar één dynastie, die vanaf de 12e eeuw zijn stempel heeft gedrukt op de bouw- en schilderkunst: de Nemanjiden. Hun belang voor kerk en staat is nauwelijks te overschatten. Zij geven opdracht tot de bouw van imposante kerken en kloosters. Door hun relaties met zowel het Byzantijnse keizerlijke hof als met de westerse adel ontwikkelt de architectuur zich tot een geheel eigen stijl, die oost en west laat samensmelten. Kosten nog moeite worden gespaard om dichter bij God te komen. Het zijn de beste schilders, die de muurschilderingen en ikonen uitvoeren. De strengheid van de Byzantijnse schildervoorschriften wordt verzacht door nieuwe iconografieën, levendige taferelen en een uitbundig coloriet. En de trotse opdrachtgevers laten zich ook veelvuldig afbeelden. In de lezing worden de hoogtepunten van die kenmerkende Servische kunst gepresenteerd, die ondanks roerige tijden op de Balkan niets aan kracht hebben verloren.Datum:
Zaterdag 15 december 2018
Plaats:
Kasteel Hernen
Tijdstip:
14.00-17.00 uur
Spreker:
Esther Mulders
Onderwerp:
De relaties tussen vormgeving en functie in het decoratieprogramma van de Santa Maria Antiqua te Rome.

Welke verschillende doelen had kunst in de context van het vroege christendom en hoe volgt de vormgeving deze? En hoeveel weten we wat dat betreft eigenlijk van de Byzantijnse kunst uit de eerste eeuwen van onze jaartelling, aangezien deze immers tijdens het iconoclasme zo grondig is vernield? Voor mogelijke antwoorden neem ik u mee naar de Santa Maria Antiqua, het Pompeï van de vroeg-christelijke wereld. Deze kerk is in de vijfde eeuw gesticht op het Forum Romanum in Rome en in de negende eeuw bedolven tijdens een aardbeving. Meer dan 1000 jaar bleef zij onontdekt, bevroren in de tijd. Deze kerk, waar de antieke wereld en christelijk Oost en West samenkomen, is van de zesde tot de late achtste eeuw gedecoreerd met grote hoeveelheden fresco's, vaak in meerdere lagen over elkaar. In dit decoratieprogramma blijken de stijlontwikkelingen niet lineair en, interessanter nog, blijken diverse stijlen en vormen van presentatie naast elkaar te zijn gebruikt, afhankelijk van context en functie.

Esther Mulders is docent bij de leerstoelgroep Kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam. Haar specialisaties en interesses zijn onder meer iconologie en interpretatie van kunst, de kunst en cultuur van Byzantium en zij promoveerde op het terrein van het voortleven der Antieken in de Middeleeuwen.


Kasteel Hernen, onze thuisbasis

Begunstiger worden

U kunt begunstiger worden van de Stichting Vrienden van de Orthodoxe Kunst.


Bijgewerkt op:  1 Dec 2018