Dagprogramma Servië

(onder voorbehoud van wijzigingen)


10-daagse rondreis langs kerken en kloosters - 6 t/m 15 september 2019

De reis staat onder leiding van Désirée Krikhaar (inhoud), Jan de Bruijn (ondersteuning en logistiek) en de lokale Engels-sprekende gids Marko Ristovski.

De logistieke organisatie is ondergebracht bij Montenegro Reizen / Novi Travel B.V. te Castricum, aangesloten bij SGR, SGRZ, ANVR en Stichting Calamiteitenfonds Reizen.


Dag 1 - vrijdag 6 september 2019 - Reis Amsterdam - Belgrado en transfer Novi Sad

De vlucht van Schiphol naar Belgrado v.v. wordt verzorgd door Transavia, incl. 1 stuk handbagage à 10 kilo en 1 stuk ruimbagage à 20 kilo p.p.
Vertrek Schiphol Airport 12:25 u
Aankomst Belgrado Airport 14:45 u (onder voorbehoud, definitieve tijden na april bekend)

Na aankomst kennismaking met de lokale gids en chauffeur en transfer naar Novi Sad, waar we inchecken in het 4* hotel voor overnachting. Diner aan de Donau.


Dag 2 - zaterdag 7 september 2019 - Fruška Gora - Belgrado

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan enkele kloosters in Fruška Gora (de 'Frankische Berg'). Hier zijn 17 kloosters gelegen en daarom wordt het gebied ook de Servische Athos genoemd. Logistiek is het onmogelijk alle kloosters te bezoeken, bovendien zijn ze ook niet alle geopend voor publiek. Naast het belangrijke klooster Krušedol (afgebeeld op de munt van 5 dinar) maken wij een representatieve keuze, zoals de kloosters Novo Hopovo en Staro Hopovo en Velika Remeta. Deze kloosters hebben zowel oude als nieuwe schilderingen. Hier zullen we tijdens de lunch kennismaken met de smakelijke Servische keuken.

Diner in Belgrado en overnachting in een 4* hotel in Belgrado.


Dag 3 - zondag 8 september 2019 - Belgrado

's Morgens brengen we een bezoek aan de neo-Byzantijnse Sveti Sava-kathedraal, waar we een gedeelte van de liturgie bijwonen. Tussen 1985 en 2009 is deze grootste orthodoxe kerk ter wereld gebouwd. Een bezoek aan het Nationale Museum van Belgrado staat ook op het programma. De middagwandeling leidt naar het Kalemegdan Fort, waar we de rivieren Donau en Sava zien samenvloeien. Hier is de oudste bewoning van Belgrado aangetroffen. In het fort bezoeken we het kleine Ružica-kerkje, waar de relieken van de heilige Petka van Epibaton een tijd zijn bewaard en vereerd.

Diner in Belgrado en overnachting in een 4* hotel in Belgrado.


Dag 4 - maandag 9 september 2019 - Belgrado - Kalenicé

Na het ontbijt rijden we richting Kragujevac. Onderweg bezoeken we twee imposante kloosters. Het eerste is het vroeg 15e-eeuwse Manasija, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en oogt als een militair fort. Vervolgens bezoeken we Ravanica, dat een schoolvoorbeeld van de Morava-architectuur-stijl is. Hier ligt Lazar Hrebeljanović, de held van de slag van Kosovo Polje (1389) begraven. De ontdekkingsreis vervolgt naar de prachtige kerk van het 15e-eeuwse klooster van Kalenić. De schilderingen roepen herinneringen op aan de Russische schilder Andrej Roebljov.

Hier wordt een authentiek diner voor ons bereid en brengen we de nacht door.


Dag 5 - dinsdag 10 september 2019 - Kalenicé - Novi Pazar

We verlaten het ene klooster en zetten koers naar het andere: Žiča, een tijd lang zetel van de aartsbisschop van Servië. In deze kerk is in 1217 de eerste koning van Servië gekroond. De rode kerk is een voorbeeld van de Raška-stijl en beschilderd door o.a. meesters uit Constantinopel. Het klooster van Studenica (UNESCO) is gesticht door Stephan Nemanja en wordt beschouwd als de 'moeder' van alle Servische kloosters. Drie kerken behoren tot het complex. Oost en West ontmoeten elkaar hier in architectuur, sculptuur en schilderkunst. De Kruisiging van Studenica is wereldberoemd.

Diner en overnachting in een 3+* hotel in Novi Pazar.


Dag 6 - woensdag 11 september 2019 - Novi Pazar

We blijven in de buurt van Novi Pazar en bezoeken een aantal parels uit de tijd van Stephan Nemanja. De kerk van Petrus en Paulus in Raš, de oude hoofdstad van het Nemanjiden-rijk, die oorspronkelijk uit de vroegchristelijke tijd dateert is klein, maar qua ligging en architectuur uniek. Het Joris-klooster met zijn reusachtige torens is door Stephan Nemanja gesticht uit dankbaarheid aan Joris, op wiens voorspraak Stephan uit gevangenschap is bevrijd. En het klooster van Sopoćani (UNESCO) is een basilica met een koepel, waarin Romaanse en Byzantijnse architectuur zijn samengesmolten. De uitzonderlijke muurschilderingen weerspiegelen het klassieke schoonheidsideaal in de religieuze voorstellingen. Beroemd zijn het Ontslapen van de Moeder Gods en het sterfbed van Anna Dandolo.

Diner en overnachting in een 3+* hotel in Novi Pazar.


Dag 7 - donderdag 12 september 2019 - Uvac natuurreservaat - Mileševa

Na de indrukwekkende dag van gisteren maken we ons op voor een ontspannen tocht per boot over de meanderende rivier door de kloof van Uvac, één van de belangrijkste broedplaatsen van de vale gier. Na de lunch reizen we per touringcar door naar het idyllisch gelegen klooster van Mileševa, waar de Witte Engel - waarvan een afbeelding de ruimte in is gestuurd - en de nonnen ons verwachten. Hier lag de heilige Sava begraven, tot de Osmanen het graf schonden en de relieken in Belgrado verbrandden.

Diner en overnachting in het klooster Mileševa.


Dag 8 - vrijdag 13 september 2019 - Mileševa - Pozega

Met een bezoekje aan het kleine, maar fijne museum van Mileševa openen we de dag om daarna af te reizen naar de Nikolaaskerk in Priboj, gesticht door de beroemde Nemanja-telg Stephan Dečanski. Eigenlijk bestaat dit complex uit drie kerken, onlosmakelijk ineengevlochten en van schilderingen voorzien in de 14e eeuw. Ook de kleine kerk van Achilles in Arilje herbergt een schat aan schilderingen, met name van de opdrachtgevers van de kerk.

Diner in een bijzondere locatie Terzica Avlija (Zlakusa, ca. 15 min. van het hotel). Overnachting in een 3+* hotel in Pozega.


Dag 9 - zaterdag 14 september 2019 - Ovcar-Kablar - Belgrado

Boven, bij de aanvang (of ingang) van de Ovčar-Kablar kloof staat het kleine kerkje van de Annunciatie, dat we met een kort bezoek vereren. Daarna gaan we naar het Ramaća-klooster, een kubusvormige stenen kerk met een koepel en met een houten narthex ervoor. De schilderingen zijn uitgevoerd door Macedonische meesters, die hier neerstreken op de vlucht voor de Osmanen. In de Kerk van de Heilige Sint Joris in Oplenac uit 1910 sieren maar liefst 725 mozaïeken de muren, alle kopieën van schilderingen en mozaïeken van de grote kerken en kloosters in Servië. Een feest der herkenning! In het mausoleum zijn bijna 30 leden van de koninklijke familie Karađorđe begraven.

De laatste nacht wordt na een traditioneel afscheidsdiner doorgebracht in een 4* hotel in Belgrado.


Dag 10 - zondag 15 september 2019 - Aranđelovac - Belgrado

Na het ontbijt maken we ons op voor vertrek naar de luchthaven van Belgrado voor de thuisreis.

Vertrek Belgrado Airport 14:50 u Aankomst Schiphol Airport 17:20 u (onder voorbehoud, definitieve tijden na april bekend)

HET DAGPROGRAMMA IS MET ZORG SAMENGESTELD.DE REISLEIDING BEHOUDT ZICH ECHTER HET RECHT VAN WIJZIGINGEN VOOR.

Kasteel Hernen, onze thuisbasis

Begunstiger worden

U kunt begunstiger worden van de Stichting Vrienden van de Orthodoxe Kunst.


Bijgewerkt op:  6 Sep 2020